Dziś: czwartek,
18 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Ogloszenia
Rodowód
РОДОВІДНЕ ДЕРЕВО

З давніх давен наші предки вчили своїх нащадків знати свій рід та шанувати його! На жаль, на сьогоднішній день – частіше цікавляться та краще знають родовід собаки чи кішки, чим їхні власники саме і пишаються. При цьому, навіть не задумуючись, а хто є вони самі? Якого роду, звідки були їхні предки, який слід вони лишили в історії, які таємниці зберігає їхній рід та чим володіли їхні діди-прадіди?  

Як говорять, хто не має коріння, той як степова трава перекотиполе. Куди вітер подме, туди й котиться!

Однак, радує те, що сьогодні люди все частіше звертаються вглиб віків щоб дізнатись про своє коріння, побудувати генеалогічне дерево та залишити своїм нащадкам згадку про їх предків!  Їх дерево коренисте, гіллясте, а що гілка, то й родич. Чим глибше коріння в такого дерева, тим міцніше воно стоїть на землі!

Тому, безперечно, найцікавішим для сучасників повинно бути вивчення родоводу або іншими словами побудова свого генеалогічного дерева.  В цьому нам допомагають спеціалісти — генеалоги.

Пропонуємо вашій увазі інтерв'ю з одним із таких спеціалістів -  Михайліченко Ольгою Миколаївною, яка протягом 10 років займається генеалогією, провадить інтернет сторінку https://www.facebook.com/genealogy.ua та допомагає усім бажаючим відновити свій родовід.

С.Л. - Пані Ольго, у кожного з нас є сімейні альбоми або старі фотографії, що висять у будинках батьків або дідусів з бабусями, де зображені наші родичі.  І мабуть немає родини, яка б не мала таких фотографічних пам’яток свого роду. Дивлячись на старі знімки наші батьки пригадують ті роки і розповідають нам історії  зі свого життя. Що нового може додати до цього генеалогія?

О.М. - Так, часто  ми задаємо нашим близьким питання, а хто  зображений на фото? Але рідко хто знає свій рід далі, ніж на 3 або 4 покоління. Нас зупиняє незнання імені, по-батькові нашого прадідуся або прабабусі. А що знатимуть наші онуки та правнуки про наших предків? Нічого, бо ми не залишимо для них історію власного роду?

У кожного роду, як і в кожної держави, є своя власна історія. І з власного досвіду скажу - завжди – знання нашої історії робить нас сильнішими. Історія роду, це історія людей, які будували своє життя попри невдачі і падіння до успіхів та злетів роду, для розвитку прийдешніх поколінь. Вони йшли часто на муки та страждання заради нас і майбутнього. І нам дуже хочеться зазирнути за ширму віків та дізнатись як жили наші предки, чим вони займались? До чого прагнули та в чому розчаровувались? Якими були їхні  мрії та навіть манери, голос або звички? Кого вони любили, народжували, ростили?   Ось на ці та багато інших запитань можуть дати відповідь архівні документи, які містять таку цінну для нас інформацію.

- Це звучить майже неправдоподібно, проте що саме можуть приховувати архівні записи?

- Із архівних записів можна дізнатись імена, по-батькові Ваших предків, роки їх народження, місце народження та віросповідання, яким майном  володіли та соціальний стан. Який слід лишили по собі. Можливо були дворянами, міщанами із власними землями та родовим гербом? Можливо – були видатні військові і мали певні заслуги? Ці «можливо» можна продовжувати до безкінечності та гадати, а ким же були Ваші предки? А можна взятись за цю справу та залишити своїм нащадкам історію їх роду, щоб знали якого вони роду-племені та передавали власну історію з покоління в покоління!          

- Розкажіть детальніше, в чому саме полягає ваша робота.

- Насамперед, хочу сказати, що робота ця кропітка та вимагає титанічного терпіння! Не кожен зможе витримати монотонне перелистування запилених томів з тисячами метричних записів про народження та смерть сотень людей, серед яких необхідно віднайти та провести родову лінію до власних пращурів! Не кажучи вже про те, що з досвідом приходить розуміння, де саме слід шукати ті чи інші записи.

Ось тоді приходять на допомогу спеціалісти - генеалоги, які зможуть відшукати всю інформацію, яка в подальшому буде систематизована, відсканована з печатками архіву та розміщена у «Родовідну книгу».

У цій книзі Ви зможете зберегти для своїх нащадків старі фото, які з часом втрачають чіткість обрисів, старі листи зі зразками почерку дідусів та бабусь, усі нагородні грамоти та подяки Ваших предків, сімейні рецепти приготування «фірмових» улюблених страв, фото з місця проживання Ваших предків, а також багато іншої, цінної для Ваших нащадків інформації. В кінці цього складного шляху вийде ось така книга, яку Ваші правнуки зможуть читати зі своїми дітьми довгими  вечорами, сидячи у каміна, розглядаючи старі фото своїх далеких предків. І їхні серця будуть наповнюватись теплом та вдячністю до Вас!     

- Пані Ольго, багатьох наших читачів цікавить їх польське коріння, оскільки предки належали до польського народу. Ця інформація необхідна для отримання «Карти поляка». Але досить часто виявляється, що з тих або інших причин, ця інформація є недоступна. Чи можете ви зарадити в такій ситуації?

- Так, інформація може бути недоступною, а іноді просто не вистачає часу самостійно працювати в архівах, підшуковуючи в величезному масиві архівних матеріалів записи про своїх родичів.  Для встановлення інформації про польське походження Ваших предків проводиться кропітка робота не тільки в архівах України, але й в архівах Польщі. Це надає можливість побудувати генеалогічне дерево, віднайти необхідні копії метричних записів про народження ваших предків та відновити втрачені родинні зв’язки з родичами.

- Пані Ольго, які ще цікаві факти приховує ваша робота?

- Я займаюсь іще таким напрямком як ономастика, що означає дослідження прізвищ. Так, наприклад, вивчивши походження власного прізвища, можна дізнатись від чого воно походить, за якими зовнішніми ознаками могли «нагородити» таким прізвищем родоначальника.  Так, наприклад, прізвище Сахно походить від патрономічного імені предка, якого звали Сашко. Але це не одна версія. Усі версії збираються, опрацьовуються та систематизуються у вигляді так званого фамільного диплому. Вигляд він має ось такий.

- Підсумовуючи все, можна із впевненістю сказати, що місце кожного у власному родовому дереві вже визначене?

- Напевно, тож допоможіть «відновити свої місця» і вашим предкам. Тоді родове дерево заговорить та загомонить до своїх нащадків, передаючи всю міць та силу роду, бо воно є охоронцем вічності, яке живить незліченну і безкінечну кількість зародків і бруньок, що становлять майбутні покоління, які під його опікою будуть народжуватись та творити нову та ще більш цікаву історію роду!

Від редакції: телефон для безкоштовної консультації із спеціалістом  +38097 919 99 76. 

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України