Dziś: piątek,
19 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2018
Współpraca
З традиціями - в сучасність

Українсько-польський проект «З традиціями - в сучасність, або Українсько-польська кухня», в якому беруть участь ліцей № 144  ім. Г. Ващенка м. Києва та гімназія ім. Європейської Інтеграції, що в Новому Мясті (Республіка Польща), отримав фінансову підтримку Польсько-української ради обміну молоддю. Цей проект направлений на розвиток громадянських компетенцій учасників та передбачає залучення до його реалізації не тільки учасників - учнів, а також їх родин.

З 2015 року учнівський та педагогічний колективи ліцею успішно співпрацюють з гімназією, що в Новому Мясті. Два навчальних заклади знайшли багато точок дотику, реалізуючи спільний проект "Збереження національних кулінарних традицій в здоровому харчуванні".

Українські учні та вчителі вже декілька разів відвідували польську гімназію-партнера. Так, у червні 2017 року українські учні та вчителі перебули в гімназії м. Нове Място, а наступний етап реалізації проекту відбувся у місті Києві на початку жовтня 2017 року. Українські ліцеїсти і польські гімназисти, та їхні вчителі, отримали багато цікавої інформації про країни сусідів, навчальні заклади, а також безліч позитивних емоцій, спілкуючись один з одним.

Цього разу в рамках українсько-польського проекту 14 українських учасників (12 учнів та 2 учителів-координаторів) відвідають Польщу у вересні 2018 року, натомість 14 польських учасників (12 учнів та 2 учителів-координаторів) будуть перебувати в ліцеї №144 на початку жовтня 2018 року. Учням від 14 до 18 років. Основною умовою проекту є проживання всієї проектної групи в готелі разом з іншими учасниками проекту, як в Україні, так і в Польщі.

Насичена програма передбачає заходи для реалізації проекту,  а саме: створення фото- та відео репортажів «Здоровим бути модно», опитування громадськості про переваги в харчуванні, зустрічі з ведучими популярних кулінарних телепередач та шоу, кулінарні майстер-класи, спільні уроки, інтеграційні тренінги, подорожі та ще багато цікавого. Всі заходи спрямовані в одному напрямку – зібрати матеріали для створення, а потім і випуску українсько-польської кулінарної книги рецептів здорової кухні обох країн.

Таке освітнє партнерство сприяє підготовці молоді обох сусідніх країн до успішної самореалізації в умовах європейської інтеграції, формуванню спільних цінностей здорового способу життя та поваги до власних національних традицій.

Ірина ЛІПЧАНСЬКА
(координатор проекту)

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України