Dziś: piątek,
19 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2018
Współpraca
Новий досвід – нові можливості українських та польських школярів

У рамках міжнародного українсько-польського проекту «З традиціями - в сучасність, або Українсько-Польська кухня» (за фінансової підтримки Польсько-української ради обміну молоддю) у вересні 2018 року дванадцять учнів та двоє учителів-координаторів проекту з київського ліцею №144 відвідали школу ім. Європейської Інтеграції, що в Новому Мясті (Республіка Польща).

Один з найважливіших нових досвідів, який отримали українські ліцеїсти під час реалізації проекту "З традиціями - в сучасність" в Польщі - це активна співпраця з місцевою владою та громадою гміни Нове Място. Українські та польські школярі, використавши анкету, розроблену ученицею київського ліцею Тетяною Коховською у співпраці з Київським національним торговельно-економічним університетом, мали нагоду опитати мешканців гміни з приводу особистого розуміння поняття здорового харчування. День, коли молодь двох країн, утворивши міжнародні команди, з анкетами вийшла на вулиці польського містечка, став подією для Нового Мяста.

Продавці в крамницях, співробітники гміни, вчителі місцевого комплексу шкіл, працівники пошти, поліцейські та просто випадкові перехожі - всі з інтересом реагували на процес опитування та підтримували своєю позитивною реакцією юних соціологів. Подібна співпраця з громадою була дуже приємним відкриттям для юних киян.

А ще для київських учасників проекту вже третій рік поспіль є надзвичайно продуктивною співпраця з войтом гміни Нове Място Славомиром Залєвським.

В минулому - вчитель історії та директор місцевої школи, пан Славомир завжди підтримує всі ініціативи місцевих школярів. Так, ще влітку 2016 року, коли українські школярі відвідали Нове Място вперше, радо відгукнувся на співпрацю місцевих освітян з київським ліцеєм №144 ім. Г. Ващенка. Київські ліцеїсти спочатку дивувалися, а потім просто звикли, що цей усміхнений, спортивної статури пан постійно, на партнерських засадах, приймає участь у всіх заходах, що відбуваються в Новому Мясті в рамках україно - польської освітянської співпраці. І саме тому пан Славомир був першим, кому учасники міжнародного проекту "З традиціями - в сучасність" урочисто вручили кухарський фартух з логотипом проекту. А під час зустрічі з учасниками молодіжного проекту на своєму робочому місці пан войт ознайомив юних гостей з непростою історією гміни та висловив щирі сподівання, що із закінченням практичної частини проекту співпраця двох навчальних закладів не припиниться, а лише набере нових цікавих обертів.

Також в рамках реалізації проекту міжнародна команда юних кулінарів набиралася досвіду приготування національних страв у панянок, що об’єдналися в товариство жінок містечка Кароліново. Для киян вони стали просто "польськими бабулічками", які відтворили для них атмосферу польського родинного затишку, що дуже був схожий і на той, які відчувають українські діти у своїх бабусь. Разом вчилися робити рогалики, готувати національний овочевий салат "Яжинова", випікати пампушки та радіти ще гарячій, зробленій власними руками випічці. А в Києві холодною зимою тепер найтепліші спогади розпочинаються зі слів "От коли ми з бабцями з Кароліново випікали....".

Ірина ЛІПЧАНСЬКА (координатор проекту)

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України