Dziś: czwartek,
25 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2014
Ex libris
ЗА НАШУ І ВАШУ СВОБОДУ (z nr 465)

Нещодавно в Києві вийшла в світ документально-історична  книга «За нашу і вашу свободу». Її автори – український письменник і історик Данило Кулиняк та президент Міжнародної спілки польських підприємців в Україні, член правління Польсько-Української господарської палати Іренеуш Дерек.

Книга розповідає про участь українців у польському Січневому повстанні 1863 року.

Передмовою до видання слугує лист від 27 січня 2013 року Президента Республіки Польща Броніслава Коморовського до організаторів та учасників відзначення  у Львівській Архікафедральній базиліці 150-ї річниці початку Січневого повстання. Президент Броніслав Коморовський, зокрема, зазначив: »Коли у 1918 році настав черговий переломний момент в історії, і наш народ знову отримав шанс здобуття незалежності, січневе повстання було фундаментом подібним до того, яким для нас сучасних, є героїчна епопея Армії Крайової та Польської Підпільної Держави».


Іренеуш Дерек

Головний герой документальної книги офіцер російської армії українець Андрій Потебня, який перейшов на бік повсталих поляків і загинув 24-х річним у бою з російськими карателями. Іменем Андрія Потебні названі вулиці у Варшаві та інших містах Польщі, його діяльність вивчають польські школярі. Значне місце в книзі також приділено одному з керівників повстання близькому другу Тараса Шевченка Зигмунту Сераковському.


Данило Кулиняк

Автори пишуть про своє видання: »Віримо, що воно стане ще одним містком до взаєморозуміння і взаємозближення між нашими народами, і започаткує вивчення штучно замовчуваної теми спільної боротьби українців і поляків «за кращу долю, за козацьку волю», зокрема й участі українців у польських визвольних повстаннях».

Незабаром у Польщі має вийти друком польський переклад цієї книги.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України