Dziś: piątek,
19 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2014
Do Polski z bandurą
Із Польщі – з любов’ю (z nr 467)


Ірина Родіонова

У киянки Ірини Родіонової мама – полька, а тато – росіянин. Ірина захоплюється грою на бандурі, є лауреатом багатьох конкурсів. Бандуристка виступала з концертами в Грузії, Іспанії, Італії, Німеччині, Росії та інших країнах. Вона відвідувала і Польщу, пройшла з прочанами шлях від Варшави до Ченстохови. Нещодавно Ірина Родіонова повернулася з Польщі, де виступала в складі тріо бандуристок «Росава» Житомирської обласної філармонії. До складу цього тріо належать також заслужені артистки України Надія Недашківська і Людмила Нестерчук.

 - Пані Ірино, де ви були в Польщі цього разу?

 - Ми виступали з концертами в трьох містах – Гданську, Гдині і Сопоті.

 - Хто був організатором вашого турне?

 - Пані Барбара Журовська-Сут - і ініціатор, і організатор.

 - Це були концерти тільки вашого тріо?

 - Ні, з нами виступав польський оперний співак Роберт Генніг.  Сюрпризом для польських шанувальників музики стала участь «Росави» в концерті в Балтійській філармонії в Гданську.

 - Яким був ваш репертуар?

 - Ми виконували українські, російські і польські пісні. Я також грала Баха.

 - Перед  якою аудиторією ви виступали?

 - Майже всі концерти відбувалися в початкових школах і дитячих садочках.  На відміну від України  в польських дитсадках виховання грунтується на музиці. Щомісяця тут влаштовують концерт. Діти дуже гарно сприймають музику. Ми виступали і в дитсадках для дітей з обмеженими можливостями – розумовими і фізичними. Найменшими глядачами були дітки, які мали по два рочки. Вони уважно прослухали півгодинний концерт. Ми розповідали дітям про наші інструменти. Якось один маленький хлопчик сам сказав, що наш інструмент називається бандура. Виявляється, він відвідував дідуся, який живе на кордоні з Україною і вже бачив гру на бандурі. Я згадую, як у Києві, на Борщагівці діти на аналогічне запитання дружно відповіли:»Балалайка!» Ми виступали і перед  дорослими. Нам сподобалися свята для людей старшого віку. Наприклад, мер Гданська запрошував сімейні пари, які прожили в шлюбі 50, 55 і 60 років. Їм вручали подарунки. Сподобалися і свято бабусі, і свято дідуся.


Тріо «Росава». Зліва направо: Надія Недашківська, Людмила Нестерчук і Ірина Родіонова

 - Чи відвідували ви музеї, чи були на екскурсіях?

 - Ми протягом місяця виступили із 89 концертами. Чотири концерти для дорослих,  85 – для дітей. Якось за один  день дали п,ять концертів. А ще ж треба було репетирувати. Ми так стомлювалися, коли поверталися в наш готель на березі Балтійського моря, що на екскурсії, походи по музеях уже не мали ні сил, ні часу.

- Яке враження на вас справили поляки?

 - Це гостинні й приємні люди?

 - А якщо порівняти життя в Україні і Польщі?

 - Поляки більш соціально захищені. Вони почуваються безпечніше. Якщо порівняти ціни, то в Польщі  продукти дешевші, а зарплати й пенсії вищі, ніж в Україні. Але поляки прагнуть жити ще краще. 

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України