Dziś: sobota,
20 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2014
Czytelnicy piszą
ВОНИ ВИБРАЛИ ЖЕШУВ


П.
Капчик, вчитель польської мови

Травень - місяць для 11-класників особливий: останній місяць навчання в школі і час, коли вже конче зроблений вибір вищого навчального закладу для подальшого навчання в ролі студентів. В останні роки все більше і більше випускників шкіл нашого міста та району обирають для одержання своєї вищої освіти ВНЗ Польщі. В цьому році наші випускники також їдуть навчатись до Польщі, і я хочу познайомити вас, шановні читачі газети, з двома випускниками Ізяславської школи-гімназії №5, які в мене протягом навчального року вивчали польську мову.

Звати їх Олександр Кравченко (на фото - зліва) та Владислав Чулій (на фото -справа). 2014-2015 навчальний рік, який в Польщі розпочнеться з 1 жовтня, вони зустрінуть студентами Університету інформаційних технологій та менеджменту в Жешові. Жешув - столиця Подкарпацького воєводства, місто дуже охайне, зелене, до того ж близько знаходиться від українсько-польського кордону, зі Львова щодня курсує прямий автобусний рейс Львів-Жешув. Мені дуже часто доводилось бувати в Жешові по дорозі дo Кракова, Катовиц, Познаня, Торуня, тому я порадів за вибір місця навчання в Польщі Олександром та Владиславом.

Пару слів хочу сказати про університет. В ньому 19 напрямків навчання: управління, інформатика та економетрія, внутрішня безпека, журналістика та засоби масової інформації, комп'ютерна графіка в засобах масової інформації, економіка, міжнародна економіка, інформатика (інженерське навчання), програмування, безпека інформаційних систем, логістика (інженерське навчання), косметологія, туризм та відпочинок, дієтологія, англійська філологія, переклад з китайською мови, фінанси та бухгалтерський облік, фізіотерапія, право.

Як ви бачите з цього переліку, хлопцям було з чого вибірати! І вони вже свій вибір для навчання зробили: Владислав обрав логістику, а Олександр - дієтологію. На моєї пам'яті, Олександр Кравченко - перша людина з нашого міста, яка обрала для здобуття вищої освіти в Польщі цей професійний напрямок - дієтологію. Дієтологія - це галузь науки, котра за останні роки інтенсивно розвивається в Польщі, у зв'язку зі зростанням хворіб, особливо у дітей та молоді. Дієтологія займається питаннями, що пов'язані з продовольством і харчуванням здорової та хворої людини...

У зв'язку з поступовим процесом старіння суспільства зростає попит на кваліфікованих спеціалістів у галузі промоції здорового стилю життя та раціонального харчування... Олександр має можливість при навчанні на цьому напрямку здобути одну з трьох спеціальностей: харчування у спорті та біологічна регенерація; дієтичний консалтінг; екологічне харчування в дієтології. На мою думку, яку б одну з трьох спеціальностей Олександр не обрав, він буде запотребований в широкій сфері здорового способу харчування... Владислав «замахнувся» на важливий елемент сучасного економічного життя - логістику.

На сьогоднішній день існує велика потреба у логістичних кадрах у виробничих, транспортних підприємствах,а також серед автомобільних та авіаційних перевізників. Випускник цього напрямку отримує ступінь інженера, а також різнобічні знання зі сфери логістичної інфраструктури з особливим врахуванням інформативних рішень у виробничих товаропровідних процесах, а також в зовнішній логістиці (транспорт, експедиція товару). Як і Олександр, Владислав має можливість при навчанні на своєму логістичному напрямку здобути одну з трьох спеціальностей: транспорт та експедиція товару; інформатика в логістичних системах; бізнес-курс: як створити власну фірму.

По завершенні навчання Владислав Чубій зможе працювати менеджером організації транспортного руху в транспортних фірмах, інженером якості, стандартизації та контролю процесів, працівником служби забезпечення авіаційного руху, працівником фірм та організацій, в яких необхідні логістичні, економічні, технічні та інформативні знання, а також логічне мислення...

Думаю, що дехто з випускників шкіл міста та району після прочитання мого допису в газеті замислиться, а чому б і йому (їй) не обрати для подальшого навчання цей університет в Жешові?! В будь-якому випадку я бажаю всім випускникам цього року гарно здати випускні екзамени в своїх школах, а особисто Олександру Кравченко і Владиславу Чулію бажаю щасливої дороги до Жешова.

П.М. Капчик, вчитель польської мови
м.Ізяслав, Хмельницька область

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України