Dziś: sobota,
20 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2015
Impreza
Мово рідна, звучи в нашім домі


Презентацію провела голова
товариства польської культури ім. З. Красинського Олена Хоменко

Біла Церква багатонаціональне місто, в ньому проживає мешканців більше ніж 64 національностей, тому міжнародний день рідної мови що річно святкується дуже урочисто і це заслуга міського відділу культури. Завжди у святі рідної мови приймає участь і товариство польської культури ім. З. Красинського. 

У цьому році крім участі у святковому концерті, голову товариства Олену Хоменко запросила завідувачка бібліотечного філіалу № 9 Катерина Волинець провести презентацію «Життя місцевих поляків Білої Церкви» для учнів колегіуму. В залі розгорнули велику книжкову виставку «Мово рідно, звучи в нашім домі».

Презентація вийшла дуже цікавою, багато інформації про рідне місто молодь почула вперше. На екрані змінювалися старовинні палаци та об’єкти сьогодення, які були побудовані за  час володарювання магнацького роду Браницьких гербу Корчак. Лектор  розповідала учням, що якось так вийшло, що після них  нічого значущого побудовано у місті не було, а за радянських часів зруйнували і те що могли зберегти для нащадків (дзвіницю Преображенського собору, Будинок Дворянського  зібрання, польське кладовище  з каплицею).


Cклад – пам`ятка архітектури національного значення
XVIII ст.

Потерпає від часу та  байдужості і водяний млин, і склад – пам`ятка архітектури національного значення - приклад класицизму в господарсько-функціональних спорудах. Монументальність і ошатність можна пояснити тим, що склад  був розташований  на головній вулиці міста, про красу якого дбали його власники.

На жаль, досі у місті немає жодної пам’ятної таблиці, де б згадувалися дбайливі господарі роду Браницьких, в той же час нещодавно з’явилася таблиця на одній з  центральних будівель міста про те, що в Білій Церкві знімався фільм «Королева бензоколонки». Як кажуть, коментарі зайві.

Окрім презентації молодь послухала вірші Юліана Тувіма, які читали учні суботньої школи і оглянула виступ гурту товариства на Першому національному каналі телебачення в режимі on-line.

І на питання учнів «Як же живеться полякам у Білій Церкві?» Олена Хоменко відповіла, що так само, як і всьому українському народові.

Ольга Клуббе

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України