Dziś: sobota,
20 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2015
Rys o Sergiuszu Rożnowskim
Відродити Польщу в собі…

Журналіст Сергій Рожновський із Маріуполя пригадує, що його батько з гордістю називав себе поляком. Сергію ще в дитинстві потрапив до рук польський журнал «Przyjaźn». Там друкувалися уроки польської мови. Сергій розпочав вивчати польську мову, слухав передачі Польського радіо. А побувавши в Донецьку Рожновський придбав підручник польської мови з платівкою.

У 1981 році Сергій Рожновський вступив у Харківський політехнічний інститут. У Харкові він побачив оголошення, що в Будинку вчителя діє клуб любителів польської мови. Юнак, звичайно, взяв участь у роботі клубу. Тут було з ким поговорити польською мовою, була література польською мовою, також влаштовували вистави польською.

Після другого курсу C. Рожновський у складі студентського будівельного загону брав участь у спорудженні Хмельницької АЕС. Жили в наметовому містечку на березі річки Горинь. Якось Сергій почув польську мову. Виявилося, що це були хлопці із Польщі. Один поляк подарував Рожновському книгу «Міфи і історія Мексики» польською мовою. Потім вони тривалий час листувалися.

У 1984 році Рожновський у складі студентської групи їздив до Німеччини. Коли поверталися назад, у Варшаві в їхній вагон сіла польська родина, яка їхала до Мінська. Студент Рожновський познайомився з юною полькою Люциною, з якою розмовляв всю дорогу. Потім вони листувалися. Але після інституту лейтенант Рожновський два роки служив в ракетних військах в Казахстані. Листування з полькою обірвалося.

Після служби С.Рожновський працював на кафедрі креслення Маріупольського металургійного інституту (нині Приазовський державний технічний університет. Тут діяв інтерклуб. С.Рожновський організував у 1989 році клуб любителів польської мови. Його запросили в польське посольство в Москві.

Потім надіслали величезну посилку з польською літературою. Частину книжок Сергій залишив собі, частину роздав друзям.

В 1989-1990 роках на практику в Маріупольський металургійний інститут приїздили польські студенти. С. Рожновського запросили в гості у Польщу. Тоді Сергій відвідав Варшаву, Краків, Ченстохову. Потім він кілька разів їздив у Польщу, як перекладач, з фольклорним гуртом, з гуртом бальних танців. Деякий час займався художнім салоном. Тоді пару раз на рік їздив у Польщу в бізнесових справах.

У 2001 році пан Сергій співробітничав із «Dziennikiem Kijowskim», опублікував кілька власних віршів. Сергій Рожновський пише вірші польською, українською і російською. Нещодавно написав вірш навіть французькою.

За переписом 2001 року в Маріуполі проживає 500 поляків. Але значно більше людей мають польське коріння. І багато людей зацікавлені у відродженні польськості в собі.

В Маріуполі в приватному будинку почала діяти капличка Римо-католицької церкви. Потім розпочалося будівництво костьолу (нині, на жаль, припинене). С.Рожновський з 2003 року відвідував римо-католицьку капличку. В 2004 році відбулася автобусна поїздка по святих місцях Польщі. На Маріупольському телебаченні Сергію дозволили вибрати найкращого оператора. Було створено телефільм.

Сергій  Рожновський два роки вчив шістьох дітей польської мови. Нині вони вже студенти вищих навчальних закладів у Польщі.

До Рожновського звернулися з проханням підготувати книгу про 5-річчя римо-католицького костьолу в Маріуполі. Книгу видали в Польщі. Рожновський готував польські програми для радіо.

У 2006 році він був на форумі польських журналістів із 26 країн. Організатори форуму влаштували для учасників зустріч з мерами польських міст. Мери відповідали на всі запитання відверто та з гідністю. С.Рожновський відвідував Польщу в різний час і бачив, як вона змінилася.

В 1989 році в центрі Кракова лежали купи сміття. Ціни скакали вгору. Поляки мусили їздити на заробітки, щоб вижити. Але поляки не лаяли свій уряд. Вони працювали. Нині одні повернулися до свого фаху, а деякі залишилися в бізнесі.

Сергій Рожновський говорить, що в Польщі завжди почувається комфортно і додає, що українці ближчі до поляків, ніж до росіян.

Минулого року Сергій з родиною мусив залишити рідний Маріуполь. Жити там патріотам України стало небезпечно. Журналіст Рожновський пояснює це тим, що роками на Сході України гуманітарна політика була занедбана. Цим скористався Путін. Російська пропаганда дала страшні наслідки.

Тепер Сергій Рожновський завідує радіомовленням в місті Ірпені на Київщині. Він відзначає, що тут його з родиною зустріли приязно. Сергій вже написав вірші про Ірпінь і розташоване поруч місто Бучу українською і польською мовами.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

Popatrz, kochanie, przez firanki czasu
Na moją spragnioną miłość.
Czy coś tam jeszcze widać?!
Czy coś pozostało w zmęczonym sercu?!...
Popatrz, kochanie, przez firanki czasu
Przeszłego, przyszłego, teraźniejszego…
Co jest w tym sercu, na co ono czeka?!

Sergiusz Rożnowski

СКУЛЬПТУРА

Відбитки тіла на снігу
На білому – нагого тіла!
Сплетіння рук і ніг дугу
Природа якісно зліпила!...

Гаряче тіло вїлось в сніг
І розтопило холод лютий
В снігу кохання Оберіг
Лежить морозами закутий

Весна розтопить зимний сніг
Кохання потече струмками
Наповнить Землю Оберіг
І зацвіте любов садами!

Сергій Рожновський

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України