Dziś: sobota,
20 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2010-2011
Польща в Україні

Нещодавно в Києві вийшов друком фотоальбом Дмитра Клочка «Моя Україна». Він містить фото різних країв України. Багато знімків нагадують про спільну історію Польщі й України. Це фото Величних костьолів, грізних замків і фортець та красивих палаців. Стилі підписи розповідають про історичні події і цікаві випадки, які там відбулися.

Так, під Хотином у 1621 році польське військо разом з українськими козаками завдало поразки турецькій армії. Ця перемога змусила султана Туреччини відмовитися від планів завоювання Європи і сприяла посиленню національно-визвольних рухів у країнах, окупованих Османською імперією.

Мавзолей графів Потоцьких у селі Печера на Вінниччині нагадує про переказ, який характеризує звичаї польської шляхти. Костел з гробівцем  спорудив архітектор Лєшек Владислав Городецький. Після завершення будівництва він відмовився від гонорару, мотивуючи це тим, що повага до графа Костянтина Потоцького та вдячність за допомогу на початку кар’єри не дозволять йому взяти гроші. Це був жест у стилі старої шляхти. Граф Потоцький прийняв подарунок, але у відповідь подарував Городецькому багато оздоблену гравіруванням  і інкрустаціями мисливську рушницю, виготовлену на замовлення в Німеччині. Розповідали, що її вартість майже вдвічі перевищувала суму гонорару. Рушницю було прийнять із вдячністю, але з умовою, що вона залишиться в маєтку, а пан Владислав приїздитиме до графа Костянтина полювати в його мисливські угіддя. І, звичайно, стрілятиме тільки з цієї рушниці. Подальша доля коштовної зброї невідома.

Анатолій Зборовський

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України