Dziś: piątek,
19 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2015
Різдвяний вертеп
Святий вечір з „оплатком”

У гарному, піднесеному настрої зібралися члени Спілки поляків «Астер» м. Ніжина, учні, які вивчають польську мову в школі-гімназії №16 та гості для святкування Різдва Христового. На початку зустрічі виступила президент Спілки Фелікса Бєлінська, яка інформація про підсумки року, про досягнення польського товариства в Ніжині та про особливість відзначення Різдва Христового в житті кожного католика. 2015 рік дійсно став дуже плідним для польської громади. Згадуючи яскраві моменти у житті товариства за цілий рік, серед заходів гості свята особливо відзначали вечір пам’яті Іоанна Павла ІІ, фестиваль духовної музики, презентацію біографічного довідника «Поляки в Ніжині» та національні свята. Діти, які вивчають польську мову, виступили на Обласному фестивалю національностей «Поліське коло», де Спілка щороку виставляє страви польської кухні. Особисту подяку за активну працю Спілки отримала президент товариства Фелікса Бєлінська від голови Обласної держадміністрації.

Діти гімназії №16 взяли участь у різдвяному святковому вертепі. Біля ясел з немовлям сиділи Марія та Йосип, до них прийшли з дарами пастушки та три царі. Вистава велася польською мовою. Діти та гості свята співали різдвяні колядки. Гості свята відзначили, як добре діти вміють співати та декламувати вірші польською мовою. Присутнім дуже сподобалось, як діти родин Ростовських, Смолінських, Залевських та інші співали польські пісні, розповідали вірші і отримували за це різдвяні подарунки.

Кульмінаційним моментом вечору був обмін „оплатком”. Ця національна традиція вже стала звичною під час святкування Різдва Христового в Ніжинській спілці поляків. Ділячись „оплатком”, учасники свята зичили один одному всього найкращого – щастя, здоров’я та усіляких гараздів на наступний 2016 рік.

Марія Наконечна
(
кандидат психологічних наук, доцент)

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України