Dziś: środa,
24 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2016
У колі друзів


Творчий колектив Громади поляків Білоцерківщини

На мальовничій окраїні Києва, в Національному музеї народної архітектури та побуту України, який в народі отримав більш просту назву – «Музей в Пирогові», розташовано на площі 150 гектарів більше 300 експонатів народного будівництва XVI-XX століть, зібраних по всій території країни.

Тут і дерев’яні церкви, садиби з сільськими хатами й господарськими будівлями, млини, які сформовано з документальною достовірністю та згруповано відповідно до особливостей планування поселень того чи іншого історико-етнографічного регіону України. У фондах Національного музею зберігається понад 70 тисяч предметів побуту, творів народного мистецтва, знарядь праці. Найцікавішими з експонатів обладнано інтер'єри будівель.

Назва Пирогів пов'язане з назвою села, яке існувало в цій місцевості з сімнадцятого століття.

У цьому мальовничому куточку, де поряд з українцями проживають і поляки, відбувся фестиваль «У колі друзів. День польської культури» в рамках проекту «Всіма барвами прикрашу Україну» (Nowe blaski niech okraszą Ukrainę naszą).

У фестивалі прийняли участь польські Громади Київщини, серед яких була Громада поляків Білоцерківщини (Stowarzyszenie Polaków Białocerkiewszczyzny). Національні краківські костюми, які нещодавно були пошиті умілими руками члена Правління Громади Лесею Лянною і в які були одягнуті Члени громади, пройшли своє перше випробування сценою.

Прогулянки під польську народну музику та спів і танці подарували незабутні відчуття всім, хто завітав на свято у цей погожий сонячний день.

Музей національної архітектури й побуту - це можливість пройтися по всім найцікавішим куточкам України за один день, побачити буквально зсередини життя українського народу в XVI-XX століттях, познайомитися із предметами побуту звичайного помешкання українця. А в цей день - заблудившись в різноманітті архітектури українського села - опинитись в Польщі.

Олег Савіцький

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України