Dziś: wtorek,
23 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2018
Графиня Ружа-Марія Чацька

Громада Поляків Білоцерківщини 28 квітня 2018 року провела фестиваль Польсько-Української культури «Музичні зустрічі імені Ельжбети Рози Чацької в Білій Церкві» присвячений 100 річчю Незалежності Польщі.

Святкування пройшло в мальовничому державному дендрологічному парку Національної академії наук України«Олександрія», який відзначав свою 230 річницю.

Графиня Ружа-Марія Чацька народилася 9 жовтня 1876 року в Білій Церкві уродині головного управителя маєтку графів Браницьких,поміщика Володимирського повіту Волинської  Губернії, графа Фелікса-Мар’яна-Адама-СебастьянаЧацького і його дружини Софії-Михалини-Марії уродженої графині Ледуховської, народилася дочка Ружа-Марія.19 листопада того ж року у Білоцерківському парафіяльному костьолі його настоятель, ксьондз СеверинМогильницький здійснив обряд хрещення графині Ружі-Марії Чацької.Хрещеними батьками стали поміщик Антоній Потоцький і дівиця,Марія Браницька. Цьому немовляті  судилося велике життя заради інших.

Увіці 22 років графиня Ружа-Марія цілком втратила зір. Цю втрату Роза приймає як знак особистого життєвого покликання і присвячує своє життя служінню незрячим. У своїх "Нотатках" вона пише: "Господь Ісус… хоче відкрити нам очі, щоб ми Його бачили справді Живим, який живе серед нас і в кожному з нас… Він хоче лише, щоб ми Його вважали другом і так ставилися до Нього. Другом Живим, Богом-Людиною".

Після цього вона мала можливість познайомитися із закладами опіки незрячих у Франції та загалом  в Європі . З того часу молода графиня  почалаусвідомлювати  своє покликання  та взялася заорганізацію  допомогинезрячих у Польщі.

Близько 1908 року графиня взялася у Варшаві заорганізацію допомогинезрячим у навчанні читанню за абеткою створеною французьким вченим Луї Брайлемта рукоділлю. 1910 рік вона відкрила там перший будинок для незрячихдівчат. З її ж ініціативи наступного року було створене Товариство опіки незрячими, а в 1911-1914 роках- нові заклади допомоги незрячим, якібудувала на тісній співпраці сестер з незрячими і мирянами. Мати організувала майстерні, де на верстатах працювали дорослі незрячі; дитячий садок, школу, брайлівську бібліотеку, а також відділ Опіки над незрячими вдома.

З березня 1913 року графиня Ружа-Марія почала відбувати  новіціат в ордені Францискантів у Житомирі. Вона сама так описує цю подію: "В Житомирі я вирішила повністю присвятити себе Богу і від єпископа Дубовського отримала дозвіл носити монаше вбрання ІІІ Ордену св.Франциска, до якого я вступила і де протягом двох років відбувала новіціат під керівництвом отця-директора К."В травні 1918 року  черниця з ім’ям сестри Ельжбети (Єлизавети) Чацької вона повернулася до Варшави, де заснувала Зібрання Сестер Францисканток Служниць Христа. Це зібрання під керівництвом сестри Ельжбети Чацької розпочало в 1920 р. будівництво поблизу Варшави, в Лясках, осередку для незрячих дітей та резиденції самого Зібрання.

Значним внеском сестри Ельжбети в адаптацію абетки Брайля у польському середовищі. Разом з сестрою Терезою Лянди вонирозробили орфографічні скорочення, які були офіційно затверджені в 1934 році. Результатами цієї праці відтоді почали використовувати всі школи для незрячих у Польщі.

Мати Ельжбета очолювала Зібрання Сестер Францисканток Служниць Хреста та осередок у Лясках і впродовж Другої світової війни. Підчас бомбардувань Варшави  у вересні 1939 року, коли Гітлер і Сталін розпочали війну проти Польщі, вонабула тяжкопоранена, проте продовжувала свою місію. Німецька окупація поставила чимало польських харитативних організацій на межу існування. Проте матері Ельжбеті вдалося зберегти осередок. Підчас Варшавського повстання 1944 року, коли за наказом Сталіна радянські війська зупинилися перед Варшавою та чекали поки фашисти придушать повстання і зруйнують місто, мати Ельжбета організувала у Лясках шпиталь для повстанців та врятувала разом з сестрами багато поранених. Там зберігали також зброю і харчі.

У 1948 році мати Ельжбета ініціювала Раду співпрацівників незрячих. Через два роки через хворобу вона передала виконання своїх повноважень сестрі Бенедикті.

Померла  мати Ельжбета Чацька15 травня 1961 року і була похована в Лясках. Поховання провів кардинал Стефан Вишинський.

У Варшаві 1987 році перед судом Митрополичої куріїкардинал Юзеф Глємп розпочав процес канонізаційний матері Ельжбети Рози Чацької.

A15 жовтня 2009 року за визначні заслуги у справі допомоги незрячим її посмертно нагородили Великим Хрестом Ордену Відродження Польщі.

9 жовтня 2017 р. приймаючи на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації у справах святих, Папа Франциск затвердив декрети цього відомства, які стосуються визнання мучеництва двох Слуг Божих, відкриваючи шлях до їхньої беатифікації, а також визнання геройського виміру чеснот інших семи Слуг Божих, серед них двох уродженців України – матері Єлизавети (Ельжбети) Рози Чацької та отця Серафима Кашуби.

Громадська організація «Громада Поляків Білоцерківщини» виражає вдячність  за співпрацю Громадській організації «Біла Церква – туристична»,генеральним спонсорам нашого фестивалю «Музичні зустрічі імені Ельжбети Рози Чацької в Білій Церкві» Бойко Наталії ТОВ «Водоканал», Хвичі Менарішвілі- депутату Верховної Ради України.

А також щиро дякує за фінансову підтримку головним спонсорам:Андрію Королю-депутату Білоцерківської міськради, Вадиму Кропивницькому– директору (ФОП «Кропивницький»), Олегу Ляху- директору (Торгова марка «Смаколики») та Андрію Вахнію -директору («ВАТ «Росич»).Посольству Республіки Польща, аташе, відповідальну по зв‘язках з Поляками в Україні пані Клавдії Теновдії, голові Федерації польських організацій в Україні пані Марії Сівко за підтримку нашої Громадиi виконуючій обов‘язки директора парку «Олександрія» Наталії Галкіній. Та творчим колективам Польських Громадам Київщини за їх активну життєву позицію в житті Польських меншин України.

Для публікації використані статті Євгена Чернецького та текст Сестер Францисканток Служниць Хреста.
Леся Лянна

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України