Dziś: sobota,
20 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2019
Rocznica
Невмируще слово Кобзаря


Артистів
привітав радник Посольства Республіки Польща в Україні Яцек Гоцловський, наголошуючи на вшануванні генія Шевченка польським народом та співпраці Польщі та України у галузі культури

Світлим весняним сонцем засяяла в Україні 205-а річниця з Дня Народження великого Кобзаря. Потужний творчий захід на честь цього свята відбувся київському Будинку Актора, де глядачам була представлена літературно-музична композиція „Не питайте свою долю” за мотивами балад Шевченка.

Яскраво і натхненно засяяло Шевченкове слово у чарівних променях музики члена Національної Ліги українських композиторів Олесі Сінчук.

Чудове виконання балад подарувала усім присутнім народна артистка України Раїса Недашківська. Слова та музика надзвичайно органічно та гармонійно перепліталися у дивному мереживі, хвилювали, надихали, розцвітали у душах весняними квітами,співом соловейка, шелестом гаїв, шепотінням закоханих...

Як могутньо вривається у простір бурхлива мелодія, що символізує бурю на Дніпрі! Ніжні переливи сопілки схожі до щебету птахів, а звертання дівчини до вітру підсилюється надзвичайно ніжною та трепетною мелодією фортепіано. Містична ворожка приходить разом із таємничими тремоло у басовому регістрі, її тема звучить, наче символ невідворотності долі.

Зачаровані слухачі відчули і страждання дівчини, і намагання старої матері віддати свою доньку „за старого заміж”... Кожне слово, кожна мелодія - наче дотик до найсокровенніших глибин поезій Шевченка.

Приємно відзначити, що після вистави артистів урочисто привітав радник Посольства Республіки Польща в Україні Яцек Гоцловський, наголошуючи на вшануванні генія Шевченка польським народом та співпраці Польщі та України у галузі культури.

А представники Шевченківського краю та Трипільської землі подарували акторам запашний коровай.

Тетяна Дем’янчук

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України