Dziś: piątek,
19 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2020
З метою професійного обміну
ЗУСТРІЧ КЕРІВНИЦТВА НМУ З РАДНИКОМ ПОСОЛЬСТВА РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА В УКРАЇНІ

17 грудня 2020 року в конференц-залі адміністративного корпусу Національного медичного університету   ім. О.О.Богомольця відбулася зустріч ректора, професора Ю.Л.Кучина, першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професора О.М.Науменка, проректора з  науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професора Р.Л.Скрипник, проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професора О.А.Канюри, в.о. начальника відділу міжнародних зв’язків І.В. Саханди, заступника голови Польського медичного товариства імені професора А.С.Свінціцького, асистента кафедри педіатрії №1 Г.Е.Козинкевич  та координатора Центру польсько-української науки і культури Т.П.Михайленко з радником Посольства Республіки Польща в Україні Яцеком Ґоцловським.

У ході зустрічі йшлося про продовження плідної співпраці України і Польщі у галузі вищої медичної освіти, покращення професійної комунікації між українськими та польськими науково-педагогічними фахівцями та студентами.

Ректор, професор Ю.Л.Кучин поінформував гостя, що польськими партнерами НМУ на сьогодні є: Варшавський Медичний Університет (м. Варшава), Вища школа бізнесу – Національний Університет Луїса (м. Новий Сонч), Медичний коледж Ягелонського Університету (м. Краків), Медичний Університет в Білостоці (м. Білосток), Академічна спортивна асоціація вищих навчальних закладів (м. Ченстохова), Університет імені Яна Длугоша (м. Ченстохова). «Минулого 2019 року викладачі, співробітники, студенти та аспіранти НМУ, а це близько 50 осіб, відвідали Польщу з метою професійного обміну. Рік, що минає, є нетиповим для всього світу через пандемію коронавірусу, і якби не ці форс-мажорні обставини, певен, - кількісні показники академічної мобільності між нашим Університетом та медичними університетами Польщі цього року порівняно із минулим були б набагато більшими», - додав Юрій Леонідович.

Далі йшлося про увічнення пам’яті професора, доктора медичних наук, професора, академіка АН вищої школи України, завідувача кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця, головного редактора часопису «Практикуючий лікар», члена редколегії цілої низки українських та польських медичних видань Анатолія Станіславовича Свінціцького. Юрій Леонідович відзначив важливу роль вченого-викладача, зазначивши, що Республіканську клінічну лікарню МОЗ України, що по вул. Володимира Винниченка, 9, шляхом приєднання невдовзі буде реорганізовано в Університетську клінічну лікарню. Він назвав  символічним той факт, що саме у цій лікарні розміщено клінічну кафедру, де тривалий час працював А.С. Свінціцький, а створення Університетської клініки було його заповітною мрією. "Тому, - продовжив Ю.Л.Кучин, - саме на цій будівлі буде встановлено меморіальну дошку на честь професора А.С.Свінціцького. Відповідне звернення адміністрація НМУ направить  до КМДА". Встановлення пам’ятної дошки заплановано на перше півріччя 2021 року. 

У свою чергу Яцек Ґоцловські зазначив, що Посольство Республіки Польща в Україні щиро підтримуватиме цю ініціативу, а його представники обов’язково братимуть участь у відкритті пам’ятної дошки професору А.С.Свінціцькому.

За традицією зустріч, яка проходила у теплій і конструктивній обстановці, завершилася обміном пам’ятних  сувенірів.

Прес-центр

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України