Dziś: piątek,
19 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2021
Навчальний курс приурочений до святкування 180-ліття
Національного медичного університету імені О.О. Богомольця


Справа
: д.мед., доцент кафедри педіатрії № 1 Балацька Н., доцент кафедри педіатрії № 1 Горобець А., Радник Консулярного відділу та Полонії Посольства Республіки Польща в Києві Яцек Гоцловський, заступник голови Польського медичного товариства в Україні ім. проф. А. Свінціцького, доцент кафедри педіатрії № 1 НМУ імені О. Богомольця Козинкевич Г. 

За підтримки Посольства Республіки Польща у Києві 21 травня 2021 року відбувся перший в Україні онлайн навчальний курс для лікарів педіатричних спеціальностей «Особливості ентерального та парентерального харчування у дітей із хронічною білково-енергетичною недостатністю різного ґенезу». Захід проводився за ініціативи Національного медичного університету  ім. О.О. Богомольця,  центру дитячої гепатології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової  НАМН України», Української асоціації парентерального та ентерального харчування, НДСЛ «ОХМАТДИТ», ГО «Польське медичне товариство в Україні імені А.С. Свінціцького».

Навчальний курс провадили провідні експерти Польського товариства з клінічного харчування дітей (Польща).

З вітальним словом виступив радник Консульського відділу та Полонії Посольства Республіки Польща в Україні – Яцек Гоцловський. У своїй промові він зазначив про важливість співпраці у  сфері охорони здоров’я  між Україною та Польщею, яку свого часу започаткував професор А.С.Свінціцький. Залучення провідних вчених Польського товариства з клінічного харчування дітей дасть змогу підвищити якість надання медичної допомоги дітям, а професійні комунікації між українськими та польськими науковцями й лікарями сприятимуть безперервному обміну досвідом.

З вітальним словом до учасників навчального курсу звернулися: завідувач кафедри педіатрії № 1 НМУ імені О.О. Богомольця та керівник центру дитячої гепатології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової  НАМН України» професор Валентина Березенко і президент  Української асоціації парентерального та ентерального харчування, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії професор С.О. Дубров. Заступник голови Польського медичного  товариства в Україні імені професора А.С. Свінціцького, доцент кафедри педіатрії № 1 НМУ імені О.О. Богомольця Галина Козинкевич зазначила, що цей навчальний курс є не лише освітнім заходом, але й є орієнтиром у практичній діяльності лікаря. Особливо важливою є співпраця між науковцями у сфері медицини України та Польщі.

Розпочався навчальний курс базовою лекцією професора Єви Топоровської-Ковальської про методи нутритивної оцінки дітей.

Професор Януш Ксьонжик зупинився на особливостях ентерального та парентерального харчування новонароджених дітей залежно від їхньої маси тіла та супутньої патології.

Професор Агнєшка Шлагатис-Сідоркєвіч прочитала надзвичайні лекції.  Перша стосувалася причин втрати маси тіла у дітей із тяжкими неврологічними розладами та можливих шляхів її корекції. Другу присвячено позитивному впливу нормалізації нутритивного статусу при онкологічних захворюваннях. Пані професор на основі аналізу клінічних досліджень вказала на позитивний вплив додаткового ентерального харчування на виживаність пацієнтів із онкологічною патологією та зниження частоти ускладнень у віддалений період захворювань.

Магдалена Свідеру своїй лекції «Нутритивна допомога для пацієнта, який перебуває у відділенні інтенсивної терапії» зазначила про необхідність раннього ентерального харчування пацієнта в критичному стані, яке розпочинається після стабілізації основних показників життєдіяльності.

 Професор Ярослав  Кєркусь  зупинився на важливості елімінаційних дієт при комплексному лікуванні запальних захворювань кишківника, зокрема хворобі Крона.

Наступний блок навчального курсу стосувався тривалого парентерального харчування. Анна Борковська у своїй доповіді дала відповідь на запитання – як практично підготувати пацієнта до тривалих парентеральних інфузій, а Міколай Данко дуже детально розповів про застосування медикаментозних середників для  парентерального харчування у дітей з хронічною шлунково-кишковою недостатністю.

Галина Козинкевич
(заступник голови Польського медичного товариства в Україні ім. професора А.С.Свінціцького
)

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України