Dziś: czwartek,
25 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2012
Польська кухня

Нещодавно редакція львівського журналу «Рецепти господині» видала третій спецвипуск, який називається «Польська кухня».

 Головний редактор журналу Надія Федечко зазначає: «Страви наших братів-слов’ян близькі нам, але водночас мають свої особливості та традиції. Дехто з вас, дорогі читачі, у приготовлених за поданими переписами стравах розпізнає смак дитинства. Адже багато з цих наїдків готували наші бабусі – жили ж ми в межах однієї держави».

Спецвипуск  розпочинають рецепти від Марилі Родович, польської співачки, визнання якій свого часу приніс хіт «Кольорові ярмарки».

Працівники редакції пропоновані страви вже продегустували, а перед тим сфотографували. Отож засвідчують їхні високі поживну і смакову якості. Страви готували викладачі, кухарі, студенти і працівники Об’єднання шкіл господарчих ім. Міколая Спітки Лігези з міста Жешова та Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості Національного університету харчових технологій. Польські і українські кулінари обмінюються досвідом, спільно беруть участь у фестивалях, конкурсах і майстер-класах. У Жешові відбуваються Дні української кухні, а у Львові – Тиждень польської кухні. Українці відзначають, що в польській кухні переважають доступні натуральні продукти: крупи, борошно, картопля, гриби, м’ясо, риба. А ще поляки вміють поєднати з першого погляду далекі між собою продукти у страву з гармонійним смаком. Загалом польська кухня розмаїта і барвиста. Кожен знайде тут щось до смаку.  Працівник їдальні Львівського коледжу харчової промисловості Володимир Гнип говорить: «У Польщі кухарі – переважно чоловіки. І в Об’єднанні шкіл господарчих імені Міколая Спітки Лігези із Жешова, з яким співпрацює наш коледж, хлопців більше, аніж дівчат. Думаю, скоро й у нас так буде».

 У спецвипуску рецепти розміщено блоками: закуски, салати, супи і т.д. Кожен рецепт має три рубрики – «Необхідні продукти», «Приготування» і «Секрет». Подано навіть рецепт різдвяних медових прикрас на ялинку. Їх вирізають із тіста у формі ялинок чи інших фігурок. Медова випічка може довго зберігатися.

Також процитовано уривки із поезії Адама Міцкевича, присвячені застіллю у польському маєтку і конкретно бігосу.

Анатолій Зборовський

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України