Dziś: piątek,
26 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2016
Z życia ośrodków
Міжнародна науково-практична конференція в Ніжині


Генерального консула Республіки Польща в Києві Томаша Дедерка привітали хлібом-сіллю

Нещодавно в Ніжині відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Ніжин в контексті розвитку польсько-українських відносин: історія і сучасність», організована президентом Спілки громадян польського походження «Астер» Феліксою Бєлінською разом з фахівцями Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. За сімнадцять років існування громадської організації «Астер» відбулося багато справді неординарних подій.

Під час зустрічі Генерального консула Республіки Польща в Києві Томаша Дедерко з міським головою Анатолієм Лінником та головою райради Олегом Бузуном, що передувала конференції, надалі підтвердилися привабливі перспективи розвитку вже існуючих стосунків між двома країнами. Приємно відмітити, що пану Генеральному консулу місто Ніжин сподобалося: «Це мій перший, але не останній візит», - відзначив консул. Дуже цікавою була екскурсія до Музею рідкісної книги. Важливо, що в такий святковий день відбулося також покладення квітів до Польського меморіалу.

Конференція пройшла на високому організаційному і інформаційному рівні. Теми доповідей, з якими виступили її учасники, цікаві як в пізнавальному, так і прагматичному плані. Зокрема, ректор Ніжинського державного університету Олександр Самойленко поділився досвідом співпраці з Варшавською вищою школою.

 В свою чергу, на розвиток цієї теми, докторант інституту політології Педагогічного університету в Кракові Матеуш Камьонка розповів про українських студентів, що навчаються в закладах Польщі, підкресливши при цьому факт постійно зростаючої кількості абітурієнтів з України.

Дуже цікавим був виступ Фелікси Бєлінської, президента Ніжинської спілки поляків «Астер», яка розповіла про значні здобутки та досягнення в діяльності товариства. В продовження цієї теми Марія Наконечна, кандидат психологічних наук, розвинула ідею того, що активна участь в діяльності громадських організацій на зразок Спілки «Астер», безумовно, сприяє розвитку особистості.

Змістовною та насиченою була доповідь доцента, кандидата історичних наук Ольги Ростовської, яка розкрила тему впливу Магдебурзького права на розвиток самоврядування на Ніжинщині, та окрелила історико-соціальні паралелі між процесами, які відбувалися приблизно 250 років тому, та сучасною ситуацією. Пьотр Боронь, доктор історії Загальноукраїнського координаційно-методичного центру вивчення польської мови та культури в Дрогобичі, майстерно розповів про історичні впливи на лінгвістичні процеси та явища, підкресливши, що мова є живою та динамічно розвивається. Ніжинський міський голова Анатолій Лінник окреслив основні особливості та проблеми самоврядування міста на сучасному етапі.


Ректор Ніжинського державного університету імені М.Гоголя Олександр Самойленко привітав почесних гостей конференції

Голова Ніжинської районної ради Олег Бузун презентував цікаву доповідь з використанням мультимедіа-засобів, описавши досвід реалізації європейських проектів на Ніжинщині. Віктор Ємельянов розповів про ніжинських лікарів-поляків.

Заключне слово взяв пан Томаш Дедерко, Генеральний консул Республіки Польща в Києві, розповівши про роль полонії в розвитку невеликих міст північної України. Пан консул подякував всім тим, хто активно залучився до організації та проведення цієї плідної наукової конференції.

Участь у конференції взяли начальник відділу Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олексій Степаненко та профільний провідний методист обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтва Поліна Борщенко.

Василь ЩЕРБОНОС
Фото Поліни Борщенко

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України